Tuinieren is vooruitzien

Een verwaarloosde tuin is soms prachtig, maar vaak een oerwoud van braam, brandnetel, esdoorn en vlier. Concurrentie is gaande en de sterkste wint. Zo’n monocultuur heeft minder sier- en natuur-waarde. Durf dus in te grijpen.

De natuurlijke opeenvolging van planten heet successie. Een kaal stuk grond raakt spontaan begroeid, eerst met 1 en 2-jarigen, dan vaste planten. Daarna volgen heesters en bomen. Elk stuk grond wil uitgroeien tot bos. Kapt men zo’n bos, dan begint de successie weer van voor af aan met 1-jarige planten.

Successie maakt dat de moestuin altijd weer begroeid raakt met 1-jarige (on)kruiden. En dat klaprozen niet opkomen in de vaste plantenborder.

Tuinieren is vooruitzien, dus weet wat je plant. Bekijk planten eerst in hun volwassen vorm. Drie leiplatanen in een voortuintje blijven niet klein, maar groeien uit tot bomen van formaat. Grote heesters in een kleine voortuin voorkomen inkijk, maar er is dan ook geen licht of uitzicht meer. Moet je teveel snoeien, dan staat de verkeerde plant op de verkeerde plek. Zonde.

Meer weten over natuurlijk tuinieren? Contact.